Makaleler

Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır

Öfke


Öfkelendiğiniz anlarda istemediğiniz davranışlar sergileyerek hem kendinizi hem de karşınızdaki insanların etkilenmesini sağlayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda ne yapmak gerekiyor sizler için derledik. 

Öfke Kontrolü

Kişinin haz alma duygusunu engelleyen her türlü durum, olay ya da kişiye karşı geliştirdiği bir duygudur.
Öfke anında vücudumuzda biyolojik değişiklikler ve fizyolojik tepkiler açığa çıkar. Vücutta gerginlik ve stres hissedilir, adrenalin salınımı artar, kalp atışları artar, ağız kurur, vücut ısısı ve kan basıncı yükselir. Bu tepkilerin açığa çıktığı esnada çoğumuz yapmak istemediğimiz davranışlar yapar ve söylemek istemediğimiz sözler söyleriz. Bu durum öfkelendiğimiz kişiyi veya kendimizi sözlü ya da fiziksel zarar vermemize sebep olur. Öfke esnasından daha kontrollü kalarak, sürecin yıkımını en aza indirmek bizim elimizdedir. Peki öfke durumunda neler yapmalıyız.

Doğa

Öfkelendiğinizi hissettiğiniz zamanlarda yürüyüş yapmak, spor yapmak ve sevdiğimiz aktiviteleri gerçekleştirmek kendinizi rahat ve mutlu hissetmenizi sağlayan seratonin hormonu salgısını artırır. Bu sayede gerginliğinizi ve öfkeli olma durumunuzu en az seviyeye düşürmüş olursunuz.

Nefes Egzersizi

Öfkelendiğiniz esnada kendinize kısada olsa zaman tanıyıp derin nefes alıp vermeniz gerekir. Derin nefes alıp verme esnasında hem anlık bir yanlış tepki vermekten uzak kalıp hem de  durum hakkındaki düşüncelerinizi süzgeçten geçirecek zaman kazanmış olursunuz.

Biriktirmeyin

Hoşunuza gitmeyen davranışlar olabilir, istemediğiniz bir ortama gitmek zorunda kalabiliriz, o ay maaşınız almak istediklerine yetmemiş olabilir, partnerin senin istemediğini söylediğin hareketleri ısrarla yapmaya devam ediyor olabilir. Bunları okurken bile aranızdan bazılarının öfkelendiğini hissedebiliyorum. İstemediğiniz şeyler üst üste geldiğinde öfke patlamaları daha kötü sonuçlara yol açar. Bu birikmeler sonucunda hiç kızmayacağınız durum ve davranışlara öfkelenebilirsiniz. Bu durumlarla karşılaşmamak için hoşunuza gitmeyen istemediğiniz durumları partnerinize veya çevrenizdeki insanlara biriktirmeden söylemelisiniz.

Neden-Sonuç

Öfkelenmenize sebep olan şeylere odaklanmak yerine, çözüm olarak neler yapabiliriz bunu düşünmelisiniz. Partneriniz akşam yemeklerine devamlı geç gelmesi sizi öfkelendiriyorsa akşam yemeği saatlerini yarım saat ileri çekebilirsiniz. İş yerinizde ya da okulda yaptığınız grup ödevinde sürekli sorun çıkaran bir takım arkadaşınız var diyelim, takımdaki arkadaşlarınızla konuşarak bu durumu çözmeye çalışabilirsiniz.

Profesyonel Destek

Bu yöntemleri uyguladığınızda hala yenemediğiniz bir öfke kontrol sorununuz varsa, karşınızdaki insanlara duygusal veya fiziksel zarar veriyorsanız uzman bir psikolog ile görüşmeniz gerekmektedir.